Wat is osteopathie?
De osteopathische geneeskunde vindt zijn oorsprong bij dokter en chirurg Andrew Taylor Still (1828-1917) die op het einde van de 19de eeuw de basisprincipes en -technieken van osteopathie uitwerkte. Talloze dissecties en observaties leerden hem dat veel klachten voortkomen uit een verminderde doorbloeding. Die wordt op haar beurt dan weer veroorzaakt door verkrampte spieren en verminderde beweeglijkheid van gewrichten en weefsels. Een aanzienlijk deel van zijn ervaring deed Andrew Taylor Still op als legerarts tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.
De osteopaat pakt oorzakelijke problemen aan via manuele technieken zoals gewrichtsmanipulaties, mobilisaties van het orgaanstelsel, mobilisaties en beïnvloeding van het centrale zenuwstelsel (schedel en wervelkolom of hersenen en ruggenmerg). Deze drie pijlers (Craniale osteopathie (schedel en wervelkolom) – Viscerale Osteopathie (bindweefsel rondom en tussen de organen) – Pariëtale Osteopathie (gewrichten en spieren) gelden als basis voor een integrale, holistische Osteopathische behandeling.
Aanvullende en complementaire vorm van geneeskunde, geen vervangende geneeskunde.
De osteopaat wil samenwerken met andere zorgverstrekkers.
De osteopaat staat mee in voor een correcte diagnose en behandeling.
De osteopaat is een belangrijke schakel in een ketting van zorgverstrekkers. In sommige situaties kan hij/zij het probleem alleen oplossen, in andere situaties is samenwerking met artsen of andere zorgverstrekkers nodig en heeft hij of zij een kleiner aandeel, maar ook noodzakelijk binnen de genezing van een patiënt.
De patiënt(e) staat centraal. Het is niet belangrijk wie het probleem van een patiënt oplost, maar wel dat het probleem wordt opgelost.
Veiligheid boven alles. Er zijn ook contra-indicaties voor behandeling. Dit zijn aanwijzingen dat een osteopathische behandeling op dat moment niet is aangewezen voor een patiënt. Het is belangrijk om als osteopaat deze situatie te herkennen en de patiënt en de behandelend arts hierover te informeren.
Een osteopathische behandeling gaat uit van een samenwerking van lichaam en geest en van het individu in interactie met de omgeving. Het is een holistische aanpak die verschillende beïnvloedende factoren zoals werk, slaap, relaties, voeding, beweging, stress, sport in kaart probeert te brengen.
De osteopaat tracht het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. De osteopaat tracht het lichaam op weg te zetten om zelf te genezen. We reactiveren het immuunsysteem en verbeteren de doorbloeding en de bezenuwing van alle weefsels.
Wilt u graag meer informatie over onze behandelingen of therapeuten? Neem contact op!Indicaties voor osteopathie in onze praktijk Puur Totaal
Kinderen
Volwassenen
Onverklaarbare problemen
De laatste jaren zien we meer en meer problemen waarvan de patiënt niet echt weet hoe ze zijn ontstaan. Het zijn dikwijls ook klachten die op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen. Het zijn klachten die geleidelijk aan zijn begonnen en die niet noodzakelijk slechter zijn bij beweging, maar eerder slechter zijn in rust of in statische houdingen. Bij dit soort klachten is de osteopaat de aangewezen persoon om het onderliggend probleem te vinden, de patiënt hierover te informeren. Het gaat meestal om een verstoring van 1 of meerdere van de drie pijlers zoals hogerop beschreven en dit door de uitdagingen van onze drukke maatschappij die via al onze zintuigen het lichaam binnenkomen. De osteopaat neemt hierbij naast de behandelende curatieve rol, ook een adviserende, coachende rol op zich.
Speciale kijk op sportletsels
Sportletsels ontstaan niet alleen door overbelasting, verkeerde techniek of slechte kledij of schoeisel. Er kunnen ook andere factoren meespelen die ervoor zorgen dat er pees- of spierletsels ontstaan. De osteopaat kan dit gericht onderzoeken en vaststellen om zodoende een heel duidelijke en gerichte behandeling te geven.
Operaties
Het behandelen van patiënten voor een operatie kan nodig zijn om de situatie en het zelfgenezend vermogen van het lichaam van de patiënt te optimaliseren zodat herstel na operatie ook voorspoedig verloopt.
Na een operatie kunnen er door een insnede verklevingen ontstaan in bindweefsel, spieren of gewrichten. Een behandeling osteopathie kan deze mechanische veranderingen tgv de insnede beïnvloeden via manuele technieken.
Soms blijven er na een operatie problemen bestaan terwijl de operatie toch perfect is uitgevoerd. Dit wil zeggen dat er buiten een structurele problematiek, nog een mechanische functionele problematiek bestond en dat dit functioneel probleem via osteopathie kan worden opgelost. Patiënten kunnen zich dan zorgen maken ondanks het feit dat de operatie heel goed is uitgevoerd. Een probleem komt soms niet alleen, zegt men. Dan is er de osteopaat die het tweede probleem mee kan helpen oplossen.
Speciale aandacht voor pijn via de wetenschap
De laatste jaren is er veel onderzoek verricht naar het ontstaan van PIJN in het lichaam. Men erkent dat er verschillende factoren zijn die deze veelvoorkomende klachten mee veroorzaken zoals stress, slaapproblemen, problemen met de voeding, werkgerelateerde problemen, relaties, lichamelijk letsel zonder oplossing... De resultaten van deze onderzoeken wijzen erop dat een pijnprobleem niet alleen een probleem is van spieren, gewrichten of bindweefsel, maar zeker ook van het zenuwstelsel en het orgaanstelsel. Deze onderzoekers reiken ons ook handvaten aan om deze problematieken multifactorieel te benaderen. Dit kan door een geïntegreerde aanpak door 1 therapeut gestuurd worden of via samenwerking met andere zorgverstrekkers.
Indeling afspraak osteopathie
Afspraak Osteopathie
Een afspraak maken kan telefonisch via 014 71 59 49 of 0489 68 23 86
Herkent u zich zelf als osteopaat D.O. in deze manier van werken? Bekijk dan gerust de vacature als osteopaat en contacteer dan gerust de praktijk en vraag naar Luk Peeters.